Gudarnas häst!

Islandshästen – Gudarnas häst!!

Islandshästen är en ganska liten häst. Till måtten mät egentligen bara ponny, men räknas ialla fall som häst.

Mankhöjden ligger ca 125-145 cm.

Det är en seg, uthållig liten häst som mest är känd för sin tölt.

Islandshästen härstammar från den ursprungliga europeiska/asiatiska hästen.

De 2 första nybyggarna som flyttade till Island var de norska hövdingarna Ingolfur och Leifur som flyttade till ön år 871.

Med sig hade de sina djur, bl a nötbokap och de hästar som idag anses vara islandshästens stamfäder.

Även människor från övriga skandinavien, norra Storbritannien och Irland flyttade till Island. Hästar från dessa länder utgjorde grunden för islandshästen. Troligen var många av dessa ponnyer nordeuropeiska vildhästar. Kanske sk Tarpaner eller ättlingar till dessa.

 

Nybyggarna släppte ofta sina hästar lösa där de fick vandra fritt och beta. På detta viset beblandade sig dessa hästar mycket snabbt för att så småningom utvecklas till islandshästen.

 

Dokument från Island har visat att vikingarna uppskattade islandshästen  mycket för dess ridbarhet.

Dokumenten visar även att man lade stor vikt vis avelsarbetet redan under 1000-talet. Men så för ca 900 år sedan gjorde man försök med att förädla islandshästen med orientaliskt blod, vilket resulterade i katastrof med långvarig degenering i häststammarna.

Därför förbjöd Alltinget, världens äldsta parlament, import av islandshästar som avlats eller sålts utomlands. Det var år 930 som detta beslutades.  Detta har inneburit att islandshästen har blivit en av världens äldsta renrasiga hästar, som varit helt ren från annat blod under mer än 800 år.

Än idag är det strikt förbjudet för exporterade hästar att återvända till Island.

 

I den gamla asatron var hästen helig och stod i förbund med gudarna.

Speciellt utvalda hästar offrades under omfattande ceremonier till de gamla gudarna.  Hästens betydelse som fruktbarhetssymbol och som symbol för tankens flykt och frihet återfinns i de äldsta av våra kända kulturer på jorden.

Islandshästen nämns ofta i de isländska sagorna där den spelar en viktig roll i vikingarnas stridståg.. En god häst värderades högt och den fallna ryttaren kunde rent av begravas bredvid sin häst i en hjältegrav!

Mellan år 930 och 1262 skrevs många berättelser om blodiga strider mellan isländska hingstar. Striderna var ett sätt att avelsvärdera hingstarna och sågs också som skådespel.

 

De första islandshästarna importerades till Sverige redan under slutet av 1800-talet, men det var först udner 1960-talet som man började importera islandshästar i större skala.

I Sverige bildades Svenska Islandshästföreningen 1975, och har idag ca 6000 medlemmar.

 

Vill ni veta mer?

Hojta till så ska jag leta!!


Kommentarer
Postat av: Åse

Tack snälla för detta inlägg, jätteintressant! Blir nyfiken på att lära mig mer om denna fantastiska häst. Kram till dig

2010-02-05 @ 15:54:32
Postat av: Mie

Vad vill du veta??

Kom neråt och hälsa på så kan jag nog ordna ridtur på en gudahäst!!!



Men jag tror att jag ska bli av med gipset först...

2010-02-05 @ 18:01:12
URL: http://miehellberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0